Weetjes

Wol wat is dat?

Heel veel mensen denken dat wol alleen van het schaap komt. Angorawol b.v. komt van de geit of van het konijn.
Wol zijn de zachte en dunne haren die groeien in de vacht van sommige dieren. Wol dat meestal afkomt van de schaap wordt gebruikt voor kleding, dekens, etc.
Wol onderscheidt zich van haar doordat het schubben heeft, waardoor er zaden en takjes in blijven hangen. De huid van het schaap wordt beschermd tegen beschadigingen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een koe.
Verder is wol gekroesd, heeft 20 bochten per 2,5 centimer. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden en daarom is wol een goede warmte isolator. Beide eigenschappen, de schubben en de kroes, maken dat wol ook makkelijk gesponnen kan worden.
De vezels haken namelijk makkelijk in elkaar en blijven daarna aan elkaar vastzitten.
Onder scheerwol wordt verstaan de onbeschadigde wol, geschoren van een gezond en levend schaap. Scheerwol is in een winkel te herkennen aan het internationale wolmerk.
Wolsoorten van mindere kwaliteit zijn herwonnen wol uit het verwerken van gedragen kleding of van garen en weefselafval in de textielindustrie, ook wel scheurwol genoemd.
Blootwol wordt verkregen door een chemische behandeling van de huiden van geslachte schapen. De meeste wol wordt geproduceerd in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland.(zo'n 1 milard schapen op de wereld)

Diersoorten die haarvezels en wol leveren zijn:

1.Schaap. Gedomesticeerd vee dat gehouden wordt om vlees, melk en wol.

2.Alpaca. Leeft in de Andes in Zuid-Amerika. Ook de kleinste lama, de VicuŮa, levert wol.

3.Konijn. Dat wil zeggen het angorakonijn. De angorawol is bijzonder zacht en heel licht. Om hem sterker te maken wordt angorawol vermengd met schapenwol of andere vezels.

4.Geit. Kasjmierwol (ook gespeld als cashmere) komt van de Kasjmiergeit, die voorkomt in Angola en MongoliŽ. Deze dieren leven in het wild in onherbergzame gebieden. De wol wordt gewonnen door met de hand 100 tot 200 gram uit de ondervacht van de buik te kammen en wordt ook wel pashmina genoemd. Mohair is afkomstig van de angorageit.

5.Kameel. Licht of donkerbruin haar dat wel wordt gebruikt in jassen en blazers.

6.Paard. Bruin, zwart en wit van staart en manen, dat wordt gebruikt voor stoelbekleding,'tussenlinnen' voor revers van kleding.

7.Yak. (o.a.mongolie)voor tapijt en tussenlinnen.

Wol in de taal

1.Veel geblaat en weinig wol, of "veel geschreeuw maar weinig wol", of "veel gescheer en weinig wol". Dit betekent allemaal dat er meer rumoer is dan inhoud.
2.Onder de wol kruipen - gaan slapen.
3.Door de wol geverfd - veel ervaring hebben, in ongunstige zin: doortrapt zijn.